Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Some-kansa ja työuupuneiden syyllistäminen

Lisätty 12.05.2017

Viime aikoina on taas tullut työuupuneita syyllistäviä kirjoituksia. Tätä tuntuu tapahtuvan aika ajoin.

Ensin Tero Kuittinen pääsi kertomaan omia näkemyksiään Helsingin Sanomissa. Hänen mukaansa suomalaiset uupuvat, koska heillä on siihen mahdollisuus. Kuittinen toteaa suomalaisten työntekijöiden olevan joustamattomia ja pitävänsä työnsä ja vapaa-aikansa liian erillään. Kuittisen mukaan Yhdysvalloissa työntekijät eivät puolestaan uuvu työssään, koska heillä ei ole siihen mahdollisuutta.

Kuittisen jälkeen Anna Perho heitti lisää bensaa liekkeihin Ilta-Sanomissa, ja toi esiin aika ajoin ilmestyvän väitteen siitä, että työuupumus olisikin yksityiselämästä johtuvaa.   

Näihin väittämiin ei kuitenkaan ole näyttöä. Tämän totesi esimerkiksi työuupumuksesta väitellyt, työterveyslaitoksen tutkimusprofessori Jari Hakanen blogissaan. Hakanen toteaa työuupumuksen olevan yleisempää Yhdysvalloissa kuin Suomessa. Lisäksi uupuneet jäävät Yhdysvalloissa helpommin yksin.

Hakanen on itse todennut väitöskirjassaan työolojen vaikuttavan ratkaisevasti työuupumuksen syntymiseen. Tähän näkemykseen löytyy tukea monelta muultakin tutkijalta – myös Yhdysvalloissa. Siellähän käsite työuupumus keksittiin.  

On mielenkiintoista, että uupuneiden syyllistäminen jatkuu siitä huolimatta, että jatkuvasti ilmestyy uusia tutkimusraportteja ja väitöskirjoja työolojen ratkaisevasta merkityksestä työuupumuksen syntyyn. Tämä kertonee siitä, että uskomukset pitävät vahvasti pintansa. Nämä uskomukset tulevat kalliiksi. Esimerkiksi 18 miljardia euroa palaa joka vuosi työpahoinvoinnin aiheuttamiin ennenaikaisiin eläkkeisiin (Työterveyslaitos). Näillä eväillä tämä summa ei tule ainakaan pienenemään.

Oikea tieto ja uskomusten korkea hinta eivät kuitenkaan merkitse mitään, kun some-kansa pääsee toteuttamaan yhteisöllisen paheksunnan tarvettaan. Ehkä me työuupuneet saamme nyt olla vähän aikaa rauhassa. Some-kansa sai nimittäin uuden paheksunnan kohteen: arkkipiispa ja lentomatkat.

Seuraavaa työuupuneisiin kohdistuvaa paheksuntakampanjaa odotellessa taidan taas istua psykoterapiaopintojeni esseetehtävän äärelle. Pohdin tehtävässäni, miten työuupumusta voidaan lähestyä voimavarakeskeisesti, uupunutta syyllistämättä ja toipumista tukien.