Kilpailutuksen kukkaset: ymmärtääkö Kela psykoterapian terapiasuhteen merkityksen?

Teksti on julkaistu ensimmäisen kerran 7.10.2018

Enpä olisi uskonut näkeväni tätäkin päivää. Kela pakottaa osan kuntoutujista vaihtamaan psykoterapeuttinsa kesken kuntoutuksen.

Kela on tehnyt päätökset vaativan kuntoutuksen palveluntuottajista. Koska laadun osuus kuntoutuksessa oli vain 20% ja hinnan 80%, oli jo huolta siitä, että parhaimmat ammatti-ihmiset eri terapioissa saattavat jäädä rannalle. Ja näin ei tietenkään saa olla.

Tätä en tullut ajatelleeksi: psykoterapiassakin pakotetaan nyt keskellä terapiaprosessia vaihtamaan oma terapeutti – jos terapiaa saavalla ei ole varaa maksaa itse terapiansa. Näin on nyt käymässä osalle niistä, jotka saavat psykoterapiaa Kelan vaativana kuntoutuksena ja joiden psykoterapia on jatkumassa vuodenvaihteen jälkeen.

Psykoterapia on vuorovaikutuksessa tapahtuvaa hoitoa. Terapiasuhteella on tärkein merkitys. Kuntoutujalla voi olla esimerkiksi hylkäämisen kokemuksia, joiden takia hänen on vaikea luottaa edes terapeuttiinsa. Luottamuksen rakentaminen voi viedä pitkään.

Pahimmillaan Kela saattaa linjauksellaan vahvistaa kuntoutujan traumaa. Ajatukseni ovat nyt niissä kuntoutujissa, jotka ovat olleet rakentamassa tätä luottamusta terapeuttiinsa ja saaneet nyt tietää, että heidän terapiansa ei enää jatku samalla terapeutilla vuodenvaihteen jälkeen. Kelan linjaus saattaa olla vaaraksi potilasturvallisuudelle.

On vaikea käsittää, mitä Kelassa on oikein ajateltu. Suhtaudutaanko Kelassa psykoterapiaan ja muuhun kuntoutukseen samalla tavalla kuin murtumavamman nukutuksessa tehtävään leikkaushoitoon? Siinä tekniikalla on tärkein merkitys – toisin kuin psykoterapiassa.

Varsinkin psykoterapeuteista on jo nyt pulaa. Vallitseva tilanne ei suinkaan helpota tätä ongelmaa. Kyseenalaiset kilpailutukset tulevat johtamaan siihen, että moni terapeutti pyrkii työllistämään itsensä julkisen järjestelmän ulkopuolella. Moni apua tarvitseva jää jatkossakin ilman apua.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *