Sosiaali- ja mielenterveyspalvelujen saatavuudesta on huolehdittava

Suomi on kiinni koronan vuoksi. Monen toiminnan sulkemisella on myös kääntöpuolensa, koska olemme enemmän kotona. Kaikilla ei ollut hyvä olla kotona jo ennen koronaa. Esimerkiksi väkivallan uhka voi olla läsnä. Myös taloustilanne, kuten yhtäkkinen lomautus, työttömyys tai näiden uhka huolettaa nyt monia perheitä, mikä voi kiristää ilmapiiriä entisestään, kun kotona ollaan enemmän.

Näissä tilanteissa varsinkin lapset kärsivät, koska lapset eivät voi valita asuinpaikkaansa ja he joutuvat nyt pahimmillaan elämään perhehelvetissä 24/7. Koulut ja harrastustoiminta on suurelta osin suljettu. Nämä ovat kuitenkin saattaneet toimia osalle lapsista henkireikänä rankassa perhetilanteessa.

Koronan rajoitusten myötä poliisien kotihälytykset ovat lisääntyneet Suomessa, mutta myös muissa maissa, joissa ihmiset on määrätty olemaan kotona jopa ulkonaliikkumiskiellon uhalla. Myös turvakodit kertovat lisääntyneistä yhteydenotoista.

Voimassa olevista rajoituksista tullaan maksamaan kovaa hintaa. Tutkimuksissa on viitteitä, miten lapsuudenajan stressi voi vaikuttaa aikuisiän fyysiseenkin terveyteen. On mahdollista, ettei kuolonuhreiltakaan vältytä. Itsemurhia tehtiin myös 1990-luvun laman seurauksena. Vaikka hallitus pyrkii eri tukipaketein korjaamaan talouteen syntyneitä vaurioita, on selvää, ettei kaikkea pystytä korjaamaan. Ihmeisiin ei kukaan pysty.

Älkää kuitenkaan ymmärtäkö minua väärin. Tällä hetkellä on tärkeää, että olemassa olevia rajoituksia noudatetaan, koska tehohoidon saatavuus on varmistettava. Toivon vain, että tahtoa riittäisi jatkossa yhtä paljon myös siihen, että myös sosiaali- ja mielenterveyspalveluiden saatavuus myös varmistettaisiin. Jokaisen sosiaalipalveluja tarvitsevan on saatava sitä riittävän nopeasti. Ja jokaisen, joka tarvitsee mielenterveyspalveluja, kuten psykoterapiaa, on päästävä psykoterapiaan ilman kuukausien, jopa vuosien jonotusta.

Jos sosiaali- ja mielenterveyspalveluiden saatavuudesta huolehditaan jatkossa yhtä suurella tahtotilalla kuin nyt huolehditaan tehohoidon saatavuudesta, tullaan myös pelastamaan henkiä. Terveys, ja elämänlaatu paranee monella. Lisäksi työmarkkinoille saadaan enemmän työkykyisiä ihmisiä. Heitä tullaan tarvitsemaan, jotta kansantalous pääsisi aikanaan uuteen nousuun.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *